Анонс

 

Центр зайнятості інформує

Допомагаємо особам з особливими потребами

За останні роки в Україні багато зроблено для того, щоб інваліди відчували себе повноцінними членами суспільства. Зокрема, суттєво розширено мережу реабілітаційних установ різних типів, здійснено практичні заходи щодо реалізації інвалідами конституційного права на трудову зайнятість. Державна служба зайнятості відповідно до законів України «Про зайнятість населення» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з особливими потребами з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) на вільні та новостворені або пристосовані для них робочі місця, заявлені підприємствами
Щоб стати на облік у центр зайнятості, особа з інвалідністю має надати наступні документи: паспорт, трудову книжку, документ про освіту — як для всіх громадян. Ще посвідчення інваліда (під посвідченням інваліда слід розуміти пенсійне посвідчення, що видається органами Пенсійного фонду України), довідка до акта огляду МСЕК та індивідуальна програма реабілітації, що видається при отриманні групи інвалідності. Якщо там написано, що інвалід непрацездатний, то центр зайнятості взяти його на облік не може. Відповідно до змін, внесених до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", особи з обмеженими фізичними можливостями, які не досягли пенсійного віку та визнані у встановленому порядку безробітними, мають право на допомогу по безробіттю за умови, що протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, вони працювали на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
У разі відсутності підходящої роботи інваліду може бути запропонована професійна підготовка , перепідготовка або підвищення кваліфікації.
Для інвалідів, які зареєстровані в службі зайнятості як безробітні і яким призначається виплата допомоги по безробіттю, професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

OSTROG